Nieuws van/over onze leden

Wil je iets delen? Laat het ons weten via het contactformulier


Terugblik succesvolle refereerbijeenkomst "EBP voor en door verpleegkundigen"

 

Afgelopen woensdag 6 maart was er weer een nieuwe refereerbijeenkomst van de NVONN met als thema: EBP voor en door verpleegkundigen. En dit met een record aantal aanmeldingen! Twee sprekers mochten vertellen over hun onderzoeken. De eerste spreker was Henriëtte Smid-Nanninga, adviseur EBP en onderzoek in het verpleegkundig domein van het Martini Ziekenhuis te Groningen. Zij gaf een presentatie over het leerrendement van verpleegkundigen in een vierdaagse cursus. Daarnaast is er gekeken naar de potentiële voordelen van EBP in de dagelijkse praktijk. Als afsluiting werd een onderzoek door een HBO-V student toegelicht naar barrières en facilitators om EBP resultaten te implementeren. 

De tweede spreker was Peter Hoegen, docent aan de Avans Hogeschool. Hij vertelde o.a. over een deel van zijn promotieonderzoek naar de self-efficacy van verpleegkundigen rondom EBP-proces. Om EBP geborgd te krijgen, zijn diverse factoren van belang, welke werden toegelicht in de presentatie. 

Zie de bijlagen voor de presentaties.

Presentatie EBP NVONN
PowerPoint – 11,5 MB 52 downloads
20240306 NVONN Versie 01 Handout
PDF – 2,3 MB 51 downloads

Nog meer heugelijk nieuws

Nog meer heugelijk nieuws: op 17 januari jl. heeft Hanneke van der Wal-Huisman met succes haar proefschrift "Adding value to care through live bedside music" verdedigd. Wij feliciteren haar via deze weg met dit prachtig behaald resultaat.

Adding value to care through live bedside music — the University of Groningen research portal (rug.nl)


Heugelijk nieuws uit ons netwerk

Heugelijk nieuws van één van onze leden: Caroline Otter mag 1 februari haar proefschrift "Nurses' support of hospitalized patients' self-management" verdedigen in de Senaatzaal van het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht. Alvast een mooie dag toegewenst, Caroline!

Nursessupport Of Hospitalized Patients Self Management Thesis Caroline Otter
PDF – 758,8 KB 70 downloads

We zetten graag prof. Evelyn Finnema in de schijnwerpers: in onderstaand interview benadrukt zij het belang van onderzoek voor en door verpleegkundigen.

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7112775669889032192 


Chief Nursing Officer van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en tevens voorzitter van het NVONN, Evelyn Finnema, illustreert met een animatie waarom een cultuur nog is om zeggenschap in de zorg te ondersteunen.

Je kan deze bekijken via onderstaande link:

https://zeggenschapindezorg.nl/nieuws/advies-van-chief-nursing-officier-evelyn-finnema-cultuurverandering-zeggenschap/


1 november jl. was een nieuwe refereerbijeenkomst van de NVONN. De eerste presentatie had als titel "Who cares? De impact op en ondersteuningsbehoeften van jongvolwassenen met mantelzorgtaken". Hinke van der Werf legde met haar promotieonderzoek de knelpunten bloot rondom de thematiek van de groep studerende jonge mantelzorgers. Wat is de impact op en ondersteuningsbehoeften van jongvolwassenen met mantelzorgtaken? Maar ook wat is de rol van professionals hierbij en wat zijn hun behoeftes? Hier kun je het proefschrift van Hinke lezen: 
De tweede presentatie ging over Familiezorg - Op weg naar een collaborative practice. Josien Woldring wil in haar promotieonderzoek graag weten hoe de rol van familie goed kan worden neergezet, zodat er goede communicatie en samenwerking tussen de patiënt, familie en zorgprofessionals plaats vindt. Wat zijn de behoeftes van alle partijen? Welke rol hebben de verschillende professionals? Zie ook de bijlage voor twee artikelen van Josien.’ 

 

Woldring SR journal.pone.0280142
PDF – 725,3 KB 49 downloads
Scandinavian Caring Sciences 2023 Woldring Physicians And Nurses View On Their Roles In Communication And
PDF – 2,3 MB 89 downloads
Josien Woldring Presentatie Onderzoek NVONN
PDF – 813,6 KB 45 downloads
Hinke Van Der Werf Presentatie NVONN
PDF – 314,6 KB 62 downloads

Woensdag 7 juni was een nieuwe refereerbijeenkomst van de NVONN met 2 presentaties. De eerste presentatie ging over het continu monitoren van vitale functies bij patiënten door Jop van Leenen. Hieronder een samenvatting van de presentatie. 

De tweede presentatie was van Eline Dijkman. Haar onderzoek focust zich op de digitale gezondheidsvaardigheden van patiënten en de rol van de verpleegkundige hierin. We kijken terug op een mooie bijeenkomst met veel dynamiek en mooie vragen!

20230609 Empowering Nurses To Empower Patients E Dijkman
PDF – 623,9 KB 137 downloads
20230609 Continue Monitoring Van Vitale Waarden J V Leenen
PDF – 4,8 MB 174 downloads

Een oproep van Chief Nursing Officer Evelyn Finnema om je aan te melden voor de klankbordgroep "toekomstbestendige arbeidsmarkt zorg en welzijn"van het VWS.


8 maart jl. was de vierde refereerbijeenkomst van het NVONN. Dit keer was het centrale thema: verpleegkundige verslaglegging. De presentaties werden gegeven door Astrid Tuinman en Yde de Boer. Een samenvatting van de presentaties vind je hiernaast.

Verpleegkundige Verslaglegging Astrid Tuinman 08 03 2023 Def
PDF – 634,2 KB 154 downloads
FUNCTIION Inspiratiesessie En Workshop Dr Yde De Boer
PDF – 2,9 MB 189 downloads

30 november jl. was de derde (hybride) netwerkbijeenkomst van het NVONN met een recordaantal deelnemers. Het aansprekende thema was: behoud van verpleegkundigen. Met presentaties van Jasperina Brouwers en Ruud Kuipers werden de deelnemers meegenomen langs mooie onderzoeken en onderzoeksinitiatieven. In de presentatie hiernaast meer informatie over de presentatie van Ruud Kuipers. 

221130 Handout Presentatie SUITS NVONN
PDF – 881,7 KB 165 downloads

Begin oktober werd het online European Nursing Congess georganiseerd. Het NVONN heeft hier een presentatie mogen geven. Astrid Tuinman heeft dit met verve gedaan. De presentatie vind je hier.

Network Nursing Research Northern Netherlands NVONN Nurse Researchers As Key Drivers Of Change
PDF – 350,0 KB 166 downloads

Verpleegkunde: Zie de professional! Dit was de titel van de inaugurele rede van prof. dr. Evelyn Finnema bij de aanvaarding van de leeropdracht Verpleegkunde en Educatie binnen het lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek aan de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool Groningen op disndag 27 september 2022. Wil je de lectorale rede lezen? Dat kan via deze link https://www.hanze.nl/nld/onderzoek/profielen/lectoren/evelyn-finnema 


15 juni jl. was de tweede (hybride) netwerkbijeenkomst van het NVONN. De opkomst was geweldig. Thema was: shared-decision making. Met presentaties van dr. Frederike Zwiers-Blokzijl en dr. Anita Wildeboer werd een mooi inkijkje gegeven in de dagelijkse praktijk en het onderzoek wat hierbij is toegepast. 

Presentatie Zullen We Het Samen Beslissen Dr Fredrike Zwiers Blokzijl
PDF – 829,4 KB 202 downloads

Over het samen beslissen op de polikliniek bij hartpatiënten is ook een interview gehouden, welke in de presentatie is genoemd. Hier de link naar het interview. 

 

Presentatie Shared Decision Making Dr Anita Wildeboer
PDF – 905,2 KB 190 downloads

Afgelopen februari is de eerste (digitale) netwerkbijeenkomst van het NVONN geweest, met een lezing van Hanneke van der Wal. Onderwerp: muziek in de zorg (MiMiC). Hieronder een link naar de powerpoint.

 

Mi Mi C NVVO 09 02 2022
PDF – 1,8 MB 237 downloads

5 oktober 2022 Hield prof. dr. Evelyn Finnema, hoogleraar verplegingswetenschap,  haar oratie: Zie de mens! Wil je de oratie nalezen? Hiernaast een link naar de tekst. Wil je de oratie terugkijken op Youtube, klik dan op deze link

2021 10 21 Oratie Evelyn Finnema V 4
PDF – 380,6 KB 236 downloads